TOP 10 || tips voor een opvallende cv.

Hoe val je op tussen de stapel sollicitaties?

Of het nou gaat om een gerichte of open sollicitatie, je cv moet opvallen. Maar hoe doe je dat nou precies? Hieronder 10 tips om op te vallen met je curriculum vitae.

 1. Pas je CV aan op de baan
  Maak een basisprofiel cv en pas je cv aan op elke sollicitatie. Bedenk waarom die vacature en de organisatie passen bij jou, en schrijf vanuit die gedachte. Beter een paar gerichte sollicitatiebrieven dan honderd dezelfde, toonloze, algemene brieven per week de deur uit.
 2. Resultaat
  Link je vaardigheden aan een specifiek resultaat waar je vakbekwaamheid uit blijkt. Schrijf niet alleen op dat je innovatief bent, maar geef daar ook voorbeelden van. Bijvoorbeeld door een foto, video, of presentatie toe te voegen, zodat anderen een beter beeld krijgen van je talenten.
 3. Laat je CV opvallen door gebruik van kleur en design
  Gebruik een opvallende en/of afwijkende opzet.
 4. Voeg een persoonlijk profiel toe
  Waarin je kort uitlegt wie je bent en wat je te bieden hebt.
 5. Plaats een foto
  Geen feestfoto, vakantieshot of selfie. Een mooie pasfoto of een andere foto waarop je gezicht goed te zien is. Dit valt op.
 6. Gebruik beeldmateriaal
  Een foto/bestand zegt meer dan duizend woorden. Je reageert bijvoorbeeld op de vacature communicatiemedewerker, en hierin heb je al ervaring. Laat je werk gerust zien, zodat de anderen een beter beeld krijgen van wat je te bieden hebt.
 7. Kort maar krachtig
  Vermeld al je gegevens, maar doe dit kort maar krachtig. CV’s worden heel snel gelezen, over het algemeen meer gescand. Hou het daarom overzichtelijk.
 8. Stuur altijd je CV mee (en andersom)
  Stuur bij een sollicitatie altijd een CV mee, ook als daar niet specifiek om gevraagd wordt. Andersom ook. Stuur altijd een motivatie mee, ook al wordt er niet om gevraagd.
 9. Wees creatief met je CV
  Durf iets leuks te vertellen over een hobby, functie of iets anders creatiefs. Laat zien wie je bent en maak je CV persoonlijk en direct ook opvallend.
 10. Aanbevelingen
  Een andere manier om je vaardigheden op te laten vallen, is te vragen om aanbevelingen van betrouwbare bronnen. Wanneer je iemand om een aanbeveling vraagt, geef dan aan welke vaardigheid je wilt laten benadrukken en ook welk resultaat de ander hierdoor heeft ervaren of gezien. Dit is de moderne vorm van referenties geven.

En tot slot: laat je cv altijd door iemand controleren. Succes!

Deel dit bericht